С тайно гласуване ЕП избра Жан Клод Юнкер да оглави Еврокомисията

Европейсият парламент (ЕП) с тайно гласуване избра кандидата на Европейската народна партия (ЕНП) Жан-Клод Юнкер за председател на следващата Европейска комисия (ЕК). Както е известно, този избор бе предварително уговорен между ЕНП и групата на социалистите и демократите, а като “разменна монета” досегашният председател на Европейския парламент бе избран на този пост за още 2,5 години.

При днешното гласуване Юнкер получи 422 гласа, при необходими 376 (50%+1 от евродепутатите). Против кандидатурата на бившия белгийски премиер са гласували 250 евродепутати. Предполага се, че това са представители на групата на Европейската обединена левица, както и на групата „Европа за свобода и пряка демокрация“, обявили предварително резервите си срещу кандидата за наследник на Барозу.

Напред във времето предстои Жан Клод Юнкер заедно с Европейския съвет да подготви предложение за състава на Европейската комисия, съобразено, доколкото е възможно, с номинациите на отделните страни-членки на ЕС. Утре, сряда, държавните и правителствените ръководители от ЕС ще обсъдят резултата от гласуването днес и номинациите за останалите висши постове в ЕК, сред които и на върховен представител по външната политика и сигурността.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.