С процедурен трик опозицията прати антикорупционния закон в есенната сесия

С класически процедурен трик – проваляне на кворума в пленарната зала – депутатите от опозицията отложиха приемането на антикорупционния закон за есенната сесия на парламента. Получи се една, така да се каже, класическа рамка на парламентарно противодействие – заседанието на Народното събрание бе открито от втори опит поради липсата на кворум и по същия начин бяха прекратени дебатите по закона – с искане за проверка на кворума.

Преди това спорният законопроект бе защитен от дошлата в Народното събрание Миглена Кунева, а от Реформаторския блок заявиха, че ще го подкрепят.

Реформаторите поискаха дебатите по проекта да бъдат удължени до 14.00 часа. Предложението беше подложено на гласуване във времето за парламентарен контрол, което предизвика остра реакция от страна на БСП и свикване на извънреден председателски съвет, информира БНР. След поискана поименна проверка на кворума в пленарна зала и напускането на парламентарните групи на БСП и ДПС, председателят на парламента Цецка Цачева обяви, че кворум има. След това бе пристъпено към гласуване на предложението на реформаторите времето за дебати по законопроекта да продължи до 14.00 часа.

От БСП заявиха, че това е недопустимо, защото така се нарушава парламентарния правилник.

“Въпреки разбирането за деликатната ситуация, в която изпадате като представител на мнозинството, не можем да приемем мълчаливо нарушаването на правилника, което в момента се осъществява в пленарна зала. Аз разбирам, че вие в някаква степен сте заложници на рекета на вашите партньори от Реформаторския блок, но, извинявайте, по каква логика цялото Народно събрание ще бъде превръщано в заложник на капризите на Реформаторския блок. Процедурата за гласуване по удължаване на времето за обсъждане на предишния законопроект беше изчерпана на две гласувания и това, че някой от Реформаторския блок не е бил тук, не е успял да гласува, не е основание ние цял ден да гласуваме и прегласуваме подобни процедури”, заяви от трибуната Ангел Найденов от БСП.

Последва свикването на Председателски съвет, където бе решено заседанието на Народното събрание да продължи с предвидения по програма парламентарен контрол.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.