S&P понижи кредитния рейтинг на Гърция

Международната рейтингова агенция Standard and Poor’s понижи кредитния рейтинг на Гърция с още една степен – от CCC до CCC-. И двете нива са в спекулативната зона, наричана на популярен език също и “боклук” (junk). Standard and Poor’s вкара Гърция в тази категория през април, а към момента анализаторите на агенцията прогнозират, че има 50% вероятност Гърция да излезе от еврозоната. Друга мрачна прогноза на Standard and Poor’s гласи, че страната вероятно ще изпадне в неплатежоспособност през следващите 6 месеца.

Ако Гърция излезе от еврозоната, смята “Стандард енд Пуърс”, частният и държавният сектор ще започнат да изпитват сериозен недостиг на чуждестранна валута, което може да доведе до въвеждане на купонна система за ключови вносни стоки.

Много агенции цитират Беноа Кьоре от Изпълнителния съвет на Европейската централна банка.

“За съжаление, вече не може да бъде изключено излизане на Гърция от еврозоната, което досега беше теоретичен въпрос”, казва Кьоре в интервю за френския в. “Лез еко”. Според банкера, ако гърците гласуват на референдума с “да”, “няма съмнение”, че властите в еврозоната ще намерят начини да изпълнят ангажиментите към Гърция, но ако на референдума надделее отрицателният вот, “би било много трудно да се поднови политическият диалог”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.