S&P пак понижи кредитния рейтинг на Украйна

Международната кредитна агенция  “Стандард енд Пуърс” днес понижи кредитния рейтинг на Украйна за втори пореден път в рамките на последните три седмици, посочвайки, че политическата ситуация в страната се е влошила значително и това е повишило риска от изпадането на Киев в неплатежоспособност, съобщи БНР. S&P понижи дългосрочния кредитен рейтинг на Украйна с една степен до ниво от “ССС” от “ССС+” и запази “негативни” перспективи пред новия рейтинг, подчертавайки, че страната все още не е успяла да осигури нужното финансиране, за да избегне държавния фалит.

Пониженият рейтинг отразява нашето мнение, че политическата ситуация в Украйна се влошава и то в значителна степен. Ние вярваме, че това поражда несигурност по отношение на по-нататъшното предоставяне на договорената руска финансова подкрепа през настоящатата година и поставя под повишаващ се риск способността на правителството да успее да обслужва своите задължения, заяви “Стандард енд Пуърс”.

На 28-и януари агенцията понижи с една степен рейтинга на Украйна до “CCC+” от “B-“, поставяйки “негативна” перспектива пред украинския рейтинг.

Буквално часове след днешното съобщение на S&P, част от техните  опасения се сбъднаха – Киев се отказа от спасителния за Украйна заем от Русия.

В съобщение на украинското финансово министерство до ирландската фондова борса се казва, че Киев е анулирал планираната емисия от 5-годишни държавни облигации за 2 милиарда долара. Облигациите трябваше да бъдат купени от Русия в опит да се спаси украинската икономика от фалит.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.