С кражби на ДДС и контрабанда се източват поне 2% от БВП

„Не е тайна, че контрабандата и източване на ДДС нанасят огромни щети на бюджета. Те достигат около 2 – 2.5% от БВП на страната”. Това заяви председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред ген. Атанас Атанасов на кръгла маса „Финансиране на организираната престъпност: Институционални мерки за противодействие”, предаде „Фокус”. Според депутата въпросът е особено важен и трябва да заеме приоритетно място в политиката на страната, като една от най-ефективните мерки е прекъсване на финансовите потоци, като по този начин се попречи на дейностите, ползващи такова финансиране.

БВП на България за 2014 г. е 82,16 млрд. лева. По изчисленията на Атанас Атанасов излиза, хазната губи от контрабанда и източване на ДДС около 1,64 – 2,054 млрд. лева. Затова, според Атанасов, ефективната борба с този вид финансово-митнически престъпления е един от резервите за повишаване на приходите в бюджета и ликвидиране на престъпната дейност.

„Днешното ни събиране надявам се даде основание и за формиране на законодателни инициативи и да посочи по-добри практики за работа и създаване на механизми за пресичане. Тази борба с организираната престъпност трябва да се води систематично, целенасочено и настъпателно”, посочи Атанас Атанасов. Той припомни, че като член на ЕС имаме партньорски отговорности в пресичането на каналите за контрабанда.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.