Президентът откри паметника на цар Самуил, премиерът отсъства

С кратка, но емоционална реч, президентът Росен Плевнелиев откри паметника на цар Самуил в парковото пространство около базиликата “Света София”. Патриарх Неофит води тържествената литургия по освещаването на паметника на цар Самуил.

Самуил е историческа фигура – символ на борбата за спасяване на българската държавност. Нашето поколение има историческа отговорност костите на цар Самуил да се върнат на родна българска земя. Българската държавност не бива да се успокои докато костите не се върнат в България. Това каза президентът Росен Плевнелиев, цитиран от “Фокус”. Държавният глава изтъкна, че в България все още се строят паметници на комунистическия лидер Тодор Живков, който безмалко да предаде България за съветска република, но иначе спорим за необходимостта от издигането паметник на цар Самуил. По думите на президента, в столицата на България имаме паметник на Съветската армия, но нямаме паметници на Аспарух, Омуртаг и Симеон.

Като президент ще се радвам националните паметници на велики български владетели да се множат. Длъжници сме на поколенията, каза Росен Плевнелиев.

Благославя се и се освещава този паметник, издигнат в чест и памет на благоверния и приснопаметен цар Самуил. Това заяви в словото си българският патриарх Неофит, който освети скулптората. След като отправи прошение Бог да упокои душата на цар Самуил, патриарх Неофит се обърна към присъстващите с думите, че е свещен дълг и историческа отговорност на всеки народ и на всяко общество да пази жива паметта за своите велики предшественици.

Премиерът Бойко Борисов не присъства на церемонията, която протече при засилени мерки за сигурност. На откриването на 6-метровия паметник на цар Самуил бяха още кметицата Йорданка Фандъкова, проф. Георги Близнашки, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, както и представителната Гвардейска част.

Решението за определяне на мястото на паметника на цар Самуил в София е взето от второто служебно правителство, назначено от президента Росен Плевнелиев, с министър-председател проф. Георги Близнашки. Издигането на скулптурата е част от програмата за честванията на 1000 години от смъртта на великия владетеля.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.