С гласовете на ГЕРБ, ДПС и АБВ бяха избрани подуправителите на БНБ

Парламентът избра петчленен Фискален съвет с 6-годишен мандат

Парламентът избра след бурни дебати тримата подуправители на БНБ, предложени от новия гуверньор на Централната банка. Двама от тримата подуправители са от екипа на подалия оставка управител на БНБ Иван Искров. Ново предложение на сегашния управител Димитър Радев е само Нина Стоянова.

И занапред Димитър Костов ще ръководи банковия надзор, Калин Христов остава начело на управление “Емисионно”, а Нина Стоянова ще оглави управление “Банково”.

По време на дебатите в пленарната зала парламентарните групи на Реформаторския блок, Патриотичния фронт и БСП Лява България се противопоставиха на избора на кандидатите за подуправители на БНБ основно с политически аргументи.

Съпредседателят на Реформаторския блок Мартин Димитров припомни, че десните са били против втория мандат на Иван Искров за ръководител на БНБ и са се оказали прави – доказала го е кризата с КТБ. В тази връзка Мартин Димитров определи като предизвикателство предложението на новия управител на БНБ управление “Банков надзор” да бъде ръководено от Димитър Костов, който бе финансов министър по времето на Жан Виденов.:

От Патриотичния фронт определиха оставането на тримата подуправители като награда за участието им в случилото се КТБ и посъветваха ГЕРБ да си понесат сами риска.

“Изберете ги, скрийте се зад каквито си искате лозунги, но утре обяснете на хората, които са си загубили парите, че вие сте помогнали да няма виновни, а да има само наградени”, заяви от трибуната депутатът от ПФ Емил Димитров. Колегата му Славчо Атанасов заяви, че кандидатите за подуправители трябва да бъдат разследвани. По думите му, новият управител на БНБ е една маша в ръцете на две политически сили и вместо тези хора да бъдат разследвани, те в момента биват връщани на бял кон в БНБ.

Остри критики към предложението Димитър Костов и Калин Христов да останат подуправители на БНБ отправи и депутатът от ГЕРБ Методи Андреев1 който при гласуването натисна “против”.

От “БСП лява България” обърнаха внимание, че от БНБ са обмисляли банкова ваканция заради кризата през лятото.

В крайна сметка Димитър Костов, Калин Христов и Нина Стоянова бяха избрани с подкрепата на 122 депутати от ГЕРБ, (с изключение на Методи Андреев), ДПС, АБВ и БДЦ.

БСП, ПФ и Атака оформиха 65-те гласа “против” и и 4 “въздържал се”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.