С европари бяха доставени 18 нови пожарни автомобила

Нови 18 пожарни автомобила от тежък клас получиха огнеборците от София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе и Стара Загора. Тези специализирани автомобили са доставени по проект „Модернизация на структурните звена на НСПБЗН-МВР в столичния агломерационен ареал и агломерационните ареали на шестте най-големи града в страната” в рамките на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013. Проектът е на обща стойност над 97 000 000 лева, от които 85% осигурени от Европейския фонд за регионално развитие и 15% национално съфинансиране, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Новата техника осигурява по-бърза и ефективна реакция при пожари в гъсто населени части в големите градове с критична инфраструктура, заяви директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” Николай Николов. Реализирането на проекта ще допринесе значително за бързото локализиране и ликвидиране на възникналите пожари в градска среда и ще осигури надеждна защита на живота и имуществото на гражданите при пожар.

Въможностите на новата техника бе демонстрирани днес пред служители на ГДПБЗН, директори на областни дирекции, представители на фирмите доставчици.
По проекта, към момента са доставени и въведени в експлоатация 52 пожарни автомобила, 27 командни автомобила, 26 автомеханични стълби и др. Сключени са договори и предстои доставка на още 105 пожарни автомобила, 6 спасителни автомобила, на пет 42-метрови автомеханични пожарникарски стълби, на 2400 комплекта лични предпазни средства за пожарникари.

Снимка: Пресцентър на МВР

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.