Руснаци масово предпочитат “Български дом”

България е най- предпочитаната от руснаците страна за покупка на имот зад граница. След нас в класацията се нареждат страни като Испания и Франция. Това стана ясно по време на изложението “Български дом”, което се проведе на 8-9 февруари в Москва с участието на над 100 агенции за продажба на български недвижими имоти. “Имоти купуват представители на всички социални групи, има хора обиколили буквално целия свят, които накрая се решават да купят нещо свое само в България”, обясниха организаторите.
На базата на тенденциите от последните няколко години обаче, в момента брокерите се насочват основно към нов тип клиенти – желаещи да се преселят трайно у нас. Те отварят нова  пазарна ниша, която се явява допълнителна на обичайната в последните години покупка на ваканционни имоти, които се обитават от собствениците им само по няколко месеца в годината. Рекламите за трайно преселване у нас са насочени  основно към руски пенсионери, които имат куража да напуснат родината си и да се решат да прекарат старините си в чужбина. Основните акценти в рекламните кампании за потенциалните пенсионери-емигранти са, че България е далеч по-слънчева от снежната им родина, природата не е замърсена, защото индустрията не работи, езикова и културна бариера почти няма, а ако отдадат под наем жилището си Русия, могат да се радват на луксозни старини у нас с парите от космическите руски наеми. Друг плюс за възрастните руснаци са привилегиите за постоянно пребиваване у нас, които им осигурява статутът им на пенсионери. “Именно пенсионерите трябва да се възползват от предлаганите оферти, за тях е необходимо единствено да докажат, че получават пенсия в родината си и имот у нас, за да пребивават в България целогодишно”, обясни по време на форума Ангел Радославов, представител на фирма “Мирела” в Москва.
За хората в активна възраст получаването на статут на постоянно пребиваващ у нас e по-сложно. Необходимо е да влязат в категорията на чуждестранен инвеститор или да бъдат изпратени на работа у нас като сътрудници на чужда фирма. Именно тези ограничения спирали потока от млади руснаци желаещи да се преселят у нас, уточняват експертите в бранша. Вратички обаче винаги се намирали, за това и брокерите инвестират не малко в привличането и на купувачи готови да преместят бизнеса и семействата си в България.
В момента ваканционен апартамент на нашето Черноморие се предлага на руския пазар на цена между 20 000 и 90 000 евро в зависимост от големината и локацията. За да убедят московчани да се сдобият с имот у нас, брокерите правят следното сравнение – цената на три-стаен апартамент с изглед към морето в България е почти на половина по-ниска от тази на 26 квадратен апартамент в панелен блок на краен московски квартал. За около 2 милиона рубли или  50 000 евро може да се купи нещо ново на първа линия у нас, при положение, че 3, 75 милиона рубли или около 90 000 евро стигат единствено за жилище с микроскопични размери и изглед към сивата действителност на московската периферия.
Руснаците не се насочват само към новопостроени ваканционни имоти у нас. Агенциите отчитат солидно търсене дори на опустелите селски къщи в обезлюдяващите се български села. Към тези имоти се насочвали възрастни хора с наистина малки възможности, които предпочитат да сменят суровия климат например на северна Русия с мекото време у нас. По този начин си осигурявали относително по-висока покупателна способност с парите от руската си пенсия и възможността да се занимават със земеделиe благодарение на добрия ни климат. В момента с класическа къща с двор в българско село те могат да се сдобият на цена от между 7 и 15 хил. евро.
Разликата в стандартите и топлите връзки между българи и руснаци отварят бизнес ниша, в която има още много живот, категорични са брокерите. Показателен за високия интерес е фактът, че само до края на март в Русия са предвидени още две големи изложения посветени изцяло на представянето на имоти у нас. Изложение на български имоти ще има и на 8 и 9 март в Москва. На 29 и 30 март пък плюсовете на покупката на имот в България ще бъдат рекламирани в Санкт-Петербург.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.