Руското правителство удължи работата на МКС до 2024 година

Руското правителство взе решение да продължи експлоатацията на руския отсек на Международната космическа станция до 2024 година, съобщи на пресконференция в Байконур ръководителят на Роскосмос Игор Комаров.

Той изтъкна, че по този начин се дава добър пример как националните и политическите интереси трябва да се подчиняват на общочовешките ценности.

Заместник-ръководителят на НАСА Уилям Герстенмайер коментира положително взетото от руските власти решение.

“Продължаването на експлоатацията на МКС от страна на правителствата на Русия и на Канада води до извода, че ние заедно ще се придвижваме напред”, заяви Герстенмайер.

Вицепрезидентът на Японската космическа агенция Такаши Хамазаки, който също присъстваше на пресконференцията, уточни, че японското правителство още не е взело решение за продължаване на своето участие в проекта МКС.

“Този въпрос е в процес на обсъждане”, заяви Хамазаки. При все това Японската космическа агенция настоява за удължаване на своето участие до 2024 година.

Игор Комаров съобщи, че първото изстрелване на ракетата-носител “Протон-М”, след претърпяната авария, ще се състои през месец август. Той ще бъде осъществен с полезен товар. Ракетата носител “Протон-М” претърпя авария през месец май тази година.Тогава бе изгубен мексикански космически апарат. След това стартовете на този вид ракети бяха преустановени.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.