Руското МО изчисли откъде би могло да е свален разбилият се Боинг-777

Руското Министерство на отбраната е анализирало данните, с които разполага за работата на украинските радио-локационни станции (РЛС) в четвъртък и въз основа на тях е изчислило населените пунктове, откъдето би могъл да бъде улучен падналия вчера малайзийски Боинг-777. От прессъобщението, разпространено от военните става ясно, че маршрутът на разбилия се пътнически самолет попада в обсега на две украински батареи от зенитен ракетен комплекс (ЗРК) с далечен обсег, както и на три батареи от ЗРК “Бук-М1”, дислоцирани на 30 км южно от Донецк. Руските анализатори обръщат внимание на обстоятелството, че са регистрирали активност от РЛС “Купол”, която обслужва батареите “Бук-М1″. Техническите особености на тези РЛС позволява една радарна станция да обслужва няколко ракетни установки от една бойна част. В този смисъл, според изчисленията на руснаците”, с данните за въздушните цели, уловени от тази РЛС биха могли да насочат и изстрелят ракета установки, разположени в пункта Авдеевка, на 7 км северно от Донецк и в Грузско-Зорянское (на 25 километра източно от Донецк).

От своя страна украинските специалисти по противовъздушна отбрана, както и разузнавателните служби на Киев са убедени, че малайзийският Боинг-777 е свален от същия ЗРК “Бук-М1”, с каквито разполага Украйна, но доставен на сепаратистите от Русия и вероятно вече намиращ се руска територия, където ще бъде унищожен, за да се заличат следите. Украински медии цитират прехванат телефонен разговор между лидери на така нар. опълченци от Донецк и човек, за когото се твърди, че е представител на разузнавателното управление на руската армия. В този разговор двамата сепаратисти съобщават, че са успели да свалят самолет, за който се предполага, че украински Ан-26. От по-късен разговор пък става ясно, че сепаритистите вече са на мястото на катастрофата, където имало “море от трупове”.

Украинската прокуратура вече е възбудила наказателно производство за катастрофата със самолета, в което инцидента е класифициран като терористичен акт.

Руски и украински медии съобщават, че в разследването на инцидента ще се включат чуждестранни специалисти. Президентът на Украйна Петро Порошенко е убеден, че става дума за стрелба от страна на проруските сепаратисти. Държавният глава на Русия Владимир Путин пък коментира, че отговорността за сигурността на всеки граждански полет е на страната, над чиято територия преминава самолетът. Самият Путин също е разпоредил на руските служби по гражданско въздухоплаване да окажат съдействия за изясняване на причините за катастрофата с Боинг-777, при която загинаха 295 човека – пътници и екипаж.

На снимката: Подвижни РЛС “Купол”, обслужващи ракетните комплекси “Бук-М1”

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.