Руски войски са в непосредствена близост до границата при Луганск

Руски военни части са се приближили плътно до границата с Украйна в района на Луганска област и се намират в зоната на видимост на украинските граничари. Това съобщава във „Фейсбук” правозащитникът Константин Реуцки.
„Руските части се доближиха плътно до границата на Луганска област. Те са в зоната на видимост на нашите граничари. Нашите части в Краснодон, Свердловск и Бирюково са блокирани от цивилни, хората не дават на военните да застанат на позиции. Информацията е потвърдена от офицери, с които сме в контакт”, съобщава Реуцкий.
Междувременно министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу каза, че заради ситуацията в Източна Украйна започват нови учения, предаде Интерфакс.
„Разрешение за използване на оръжия срещу мирни жители на своята страна вече е дадена. Ако днес тази военна машина не бъде спряна, то това ще доведе до голям брой загинали и ранени. Не помага за нормализирането на обстановката около Украйна и обявеното учение на войски на НАТО на територията на Полша и балтийските държави”, каза руският министър на отбраната. По думите му, Русия е принудена да реагира на такова развитие на ситуацията.
Последните новини от Украйна гласят, че антитерористичната операция в Славянск временно е преустановена. Правителството в Киев преразглежда плана си за действие с оглед на последната информация на разузнаването, която сочи, че рискът от преминаването на руски войски през източната граница на Украйна е нараснал драстично, предаде KyivPost, цитиран от “Фокус”.
Високопоставен източник от украинските сили за сигурност обяви, че провеждащата се в Славянск операция е прекратена за известно време и в момента планът й се преразглежда въз основа на получената информация от разузнаването по източната граница на Украйна. Според разузнаването в момента рискът от преминаване на границата от страна на руските войски е силно повишен.

На снимката: Кадър от навлизането на войските на Варшавския договор в Чехословакия през 1968 година, качен от Константин Реуцки на страницата му във „Фейсбук”. До снимката Реуцки е написал: ”Ние ще се справим по-бързо от чехите”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.