Руски вицепремиер и лидери на „Донецката народна република са в новия „черен” списък на ЕС

Разширеният списък с лица, срещу които ЕС въвежда санкции заради действия, застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, влезе в сила днес, предаде РИА Новости. Това е вторият етап от санкциите на ЕС във връзка със събитията в Украйна. Мерките предвиждат замразяване на активите и забрана за издаване на визи на засегнатите лица.
В списъка са включени 15 нови имена, като 9 от санкционираните са руски граждани.
Сред тях са вицепремиерът на Русия Дмитрий Козак, началникът на Генералния щаб на армията Валерий Герасимов и ръководителят на Главното разузнавателно управление на Русия Игор Сергун, става ясно от информацията.
В списъка са включени още постоянният представител на руския президент в Кримския федерален окръг Олег Белавенцев, министърът по въпросите на Крим Олег Савелиев, заместник-председателите на Държавната дума Людмила Швецова и Сергей Неверов, губернаторът на Севастопол Сергей Меняйло, сенаторът от Крим и Севастопол Олга Коватиди, както и представителят на поддръжниците на федерализацията на Украйна в Луганск Герман Прокопиев, „народният губернатор” на украинската Луганска област Валерий Болотов, двама от лидерите на „Донецката народна република” Андрей Пургин и Денис Пушилин, заместник-началникът на народното опълчение в Донбас Сергей Циплаков и ръководителят на народната отбрана на Донбас в град Славянск Игор Стрелков.
По-рано САЩ и Япония също обявиха нови санкции срещу Русия заради действията на Москва спрямо Украйна.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.