Руски медии: София иска да съживи Южен поток

Спирането на проекта "Южен поток" може да струва много, много скъпо на "Газпром"

Редица руски медии съобщават днес за обявеното в София предстоящо посещение на българска правителствена делегация в Москва и коментират, че България иска да съживи проекта за газопровода “Южен поток”. В свой обзор на публикациите в руската преса агенция “Фокус” цитира някои от информациите.

Делегация от представители на българското правителство ще посети Москва на 19 декември, за да проведе преговори относно перспективите за подновяване на строежа на газопровода „Южен поток”, предаде руската агенция Федерал Пресс‎. В кореспонденцията се посочва, че София смята, че е възможно газопроводът да бъде приведен в съответствие с директивите и законите на ЕС и се цитира българският министър на икономиката Божидар Лукарски.

„Российская газета” допълва, че се очаква делегацията, водена от Лукарски, да обсъди възможностите за продължаването на строежа на газопровода с руския министър на енергетиката Александър Новак.
Българската страна твърди, че засега няма официална причина проектът да се счита за „приключен”, тъй като България не е получила никакво уведомление за спирането на строежа от Москва. Освен това, след всички публични изявления и действия за изкуственото забавяне на проекта, българското правителство промени реториката си и сега настоява, че през цялото време е „подкрепяла възможно най-бързото изграждане на газопровода”, коментира „Российская газета”.

“Утро.ру” цитира Лукарски, който казва: „Никога не сме искали да спираме газопровода, винаги сме били за построяването му. Искаме да чуем официалната позиция на руския министър на енергетиката за този проект”.
Въпреки това официалната позиция на България е, че проектът трябва да бъде приведен в съответствие с европейското законодателство. Именно позицията на ЕС стана причина руският президент Владимир Путин да обяви, че Русия се отказва от газопровода, коментира изданието.

Свързани публикации

1 Trackback / Pingback

  1. simpleNewz - Коментатор - новини и анализи RSS Feed for 2014-12-17

Leave a Reply

Your email address will not be published.