Руски генерал сравни ставащото в Украйна с Арабската пролет

Началникът на Генералния щаб на руската армия армейски генерал Валерий Герасимов коментира, че за разлика от оранжевата революция, конфликтът в Украйна сега вече е преминал във фазата на вътрешнодържавно въоръжено противопоставяне и на практика е прераснал в гражданска война. На конференция по сигурността, която се провежда в Москва, ген. Герасимов сравни събитията в Украйна с “арабската пролет”, посочвайки, че и в двата случая решаваща роля за свалянето на правителствата са имали екстремистките организации и техните добре подготвени и въоръжени отряди.

Освен това началникът на Генералния щаб съобщи, че разполага с достоверна информация за участието на военни компании (предлагащи и осигуряващи наемници) на страната на властите в Киев.

Десетки наемници, сред които има и американци, участват във военните действия в Югоизточна Украйна, твърди ген. Герасимов, цитиран от БНР.

На 11 май германският “Билд ам зонтаг” писа, че около 400 американски наемници се бият в Украйна заедно с украинските войници и милиция в операции срещу проруските сепаратисти.

Преди седмица”народният кмет” на Славянск Вячеслав Пономарьов обяви, че в хода на военните действия в източна Украйна са убити 70 чуждестранни наемници.

Твърдения за присъствие на чуждестранни наемници в Украйна има обаче и от страна на управляващите в Киев. Преди 4 дни те заявиха, че в самопровъзгласилата се Луганска република са пристигнали 2500 чеченци, чиято задача е да попречат за нормалното провеждане на насрочените за 25 май избори в Украйна. Преди това имаше и информации за чеченски бойци в Славянск, които президентът на Чечня Кадиров категорично отрече.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.