Руски експерти: Турски вариант на Южен поток не е възможен

"Газпром" съобщи официално за прекратяването на проекта "Южен поток"

Руски експерти коментираха пред БНР, че газопроводите Северен и Южен поток са преследвали политически цели и преди всичко Украйна да бъде наказана, а вариантът за нов тазопровод през Турция е малко вероятен и дори невъзможен.

“Оставам песимист за бъдещето на новия руско-турски газопровод. Този проект не е възможен. В него има заложени политически цели, защото Путин наложи ембарго на Украйна и в резултат на това България реагира. Ето защо Путин избра да представи тази идея за нов газопровод именно в Турция. Това коментира по “Хоризонт” енергийният експерт и главен координатор на Центъра за стратегически изследвания в областта на енергетиката Евразия Недждет Памир. Според него, при сегашните санкции от Европа към Москва, реализацията на проект като „Южен поток“ наистина е невъзможна. Интересно обаче е включването на Гърция в новия проект, за който говори Путин, защото ако Атина участва, това би трябвало да означава, че Гърция е решила да напуска ЕС, добави Памир. По думите му, „Южен поток“ няма да донесе нищо на Турция, ако не бъдат отстранени съществуващите проблеми при доставките на газ през Украйна.

Темата коментира и руският енергиен експерт Михаил Крутихин.

Тъй като решението за „Южен поток“ беше взето от Владимир Путин за мен беше изненада, защото той много искаше осъществяването на този проект. Като цяло обаче беше ясно, че проектът е в задънена улица. ЕК не отстъпи от правилата на Третия енергиен пакет, руското ръководство не призна тези правила и по този въпрос нямаше никакво сближаване на позициите. Затова беше странно да наблюдаваме как в Русия се харчат огромни пари за строителството на този газопровод, който не е получил разрешение на продължи в Европа, изтъкна Михаил Крутихин в интервю за БНР. Той допълни, че подготовката за спирането на проекта “Южен поток” в сегашния му вид е започнала доста по-рано. По думите му, преди 2 седмици италианската компания „Ени“ е обявила, че този проект вече не е приоритет за нея.

Този факт не беше огласен широко, но това подтикна руското ръководство да започне да действа и да отмени проекта като цяло, обясни Крутихин. Този проект от самото начало беше политически, каза експертът и добави: „Северен поток“ и „Южен поток“ имаха една единствена цел – да накажат Украйна и да я лишат от транзит. Тази задача се провали и от онези намерения нищо не излезе, изтъкна Крутихин.

Според него са похарчени много повече пари за „Южен поток“, отколкото Русия официално е обявила за похарчени.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.