Руски десант край Севастопол и учения в Средиземно море

Руски военен десантен кораб „Ямал 156“ е разтоварил тази сутрин камиони, войници и най-малко един бронетранспортьор в Казашкия залив край град Севастопол в Крим. Това е украинска територия на около 15 км от пристанище Севастопол, където е базиран руският Черноморски флот по силата на договор за наем между Москва и Киев.
В понеделник пак кореспондент на Ройтерс съобщи, че е видял колона от поне 100 руски военни превозни средства, включително камиони, бронирани машини и самоходни артилерийски установки да се придвижват в същия район. Агенцията припомня, че проруските власти в Крим отрекоха извън севастополската база на полуострова да има каквито и да било руски войски дори когато маскираните въоръжени мъже, обсадили украински военни съоръжения, караха автомобили с руски регистрационни номера и се идентифицираха пред украински войници като руска войска.
Междувременно руски военни самолети и хеликоптери са започнали учебни полети над Средиземно море, съобщи днес Интерфакт, като се позовава на говорител на бойния флот на Русия. От информацията става ясно, че в ученията участва самолетоносачът „Адмирал Кузнецов“ от Северния флот на Русия. По думите на говорителя на ВМС в ученията се отработва поразяване на въздушни цели и друга бойна техника.
В четвъртък Русия започна военни учения в редица региони по границата с Украйна с цел проверка на боеготовността на сухопътните войски.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.