Руски депутати искат съд за Горбачов и виновниците за разпада на СССР

Михаил Горбачов обяви, че е готов да сътрудничи на Генералната прокуратурана Русия, в която по-рано днес постъпи искане от депутати от Държавната дума да бъдат разследвани причините за разпада на СССР и ролята на експрезидента Горбачов в този процес, съобщи РИА Новости

Въпросът за разпада на СССР е свързан със ситуацията в Украйна, твърди един от авторите на искането до прокуратурата – Евгени Федоров от „Единна Русия”. Според него питането е обусловено от необходимостта на фона на днешните събития в Украйна да се установят задграничните механизми на държавния преврат, причинил разпадането на СССР.

“Искам да помотна на прокуратурата, ако тя сериозно се захване с тази работа. И депутатите да получат отговор! Но трябва да се събере (за изслушване) цялата Държавна Дума, която гласува Беловежското споразумение, заедно с участниците в споразумението”, казва Михаил Горбачов пред радио „Ехото на Москва”. В противен случай, според първия и последен президент на СССР, ще излезе, че всичко е ясно и дори не е нужно следствие – може направо да се вземе решение, да се качат (всички) във вагоните и – в Магадан.
Попитан защо въобще депутатите се занимават с този въпрос, Горбачов отговаря: “В Русия всички проблеми са решени, няма нерешени въпроси и сега всички можем да се занимаваме с всичко това. Мисля – на високо равнище!”.

На свой ред членът на Обществения съвет на Руската федерация Николай Сванидзе коментира, че намира за глупаво да се възбужда срещу вече много възрастен човек дело по неизвестно какъв повод.
Дайте да повдигнем наказателни дела срещу виновните за разпада на Руската империя през 1917 година – ще има същия успех! Само че не са останали живи…”, добавя Сванидзе.

Горбачев е първият и последен президент на СССР. През декамвмри 1991 г., след подписването на Беловежкото споразумение за прекратяването на СССР от държавните глави на 11 съюзни републики и протокожла от Алма-Ата към него, Горбачов се отказа от президентските си пълномощия.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.