Руската Централна банка интервенира на валутния пазар 500 млрд. рубли

Централната банка на Русия ще пусне на пазара 500 млрд. рубли от Резервния фонд на страната. Това съобщи ИТАР-ТАСС, като цитира изявление на министъра на финансите Антон Силуанов, направено пред участниците в Гайдаровския икономически форум.

„Ние смятаме за икономически ефективно да използваме правото на задействане на средства от Резервния фонд за бюджета. Тоест, заедно с Централната банка ще реализираме част от резервите на правителството, които се съхраняват във валута, ще ги пуснем в рубли и ще внесем тези рубли на депозити в банки”, каза Силуанов.

Днес курсът на щатския долар спрямо рублата се повиши на Московската борса до 65,94 руб. за долар към 10,10 часа Московско време, а курсът на еврото се повиши с 82 коп.до 77,81 руб. за евро.

Рублата ще остане свободно конвертируема валута, увери участниците в Гайдаровския форум и премиерът на Руската федерация Дмитрий Медведев. Според него политиката на руската Централна банка е правилна, но в момента мнозина “граят” против рублата – и падащите цени на нефта, и санкциите срещу Русия. По думите на Медведев, Русия не се кани да продава валутните си резерви (от злато) и продължава да има достатъчно икономически механизми, за да гарантира устойчивостта на рублата.

“Дори при лоша конюнктура Русия ще има положителен платежен баланс, което се явява главен, фундаментален фактор за постигането на балансиран курс на рублата”, отбеляза Медведев.

По-рано днес финансовият министър Силуанов призна, че при цени на нефта от $50 за барел загубите на Русия ще съставляват 3 трлн. рубли.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.