Руската църква признала българския характер на делото на Кирил и Методий

Приключи едноседмичната визита на патриарх Неофит и водената от него църковна делегация в Москва и Санкт Петербург по покана на Руската патриаршия. По време на посещението главата на Българската православна църква за първи път отслужи Света литургия за Светите братя Кирил и Методий в най-големия руски православен храм “Христос Спасител”, както и панихида на гроба на руския император Александър Николаевич, известен като Цар Освободител, съобщи БНР.

За първи път по оценка на членовете на българската църковна делегация, водена от патриарх Неофит в Русия, московският патриарх Кирил е дал висока оценка на делото на Светите братя Кирил и Методий и българския характер на делото им в запазването на славянската азбука, превърнала се в основна за много православни народи от Изтока.

Негово светейшество московският патриарх с голяма почит и признателност към българския народ говори за заслугите, които той има за запазване на славянската писменост и за братското отношение в много случаи, когато е имало нужда от взаимна подкрепа, коментира промяната в руската църковна позиция българският патриарх Неофит.

“Коментатор.бг” видя, че в подписаното от двамата патриарси комюнике за посещението на българската църковна делегация Русия няма и дума за славянската писменост и Кирило-Методиевото дело. В документа, който може да бъде прочетен на сайта на Светия Синод на БПЦ преди всичко се изтъква “голямото значение на съработничеството между Руската и Българската православна църква в делото за запазване на традиционните духовни и нравствени ценности в живота на братските народи”.

Всъщност съвместното комюнике е и единственият документ, подписан от двамата първосвещеници (на снимката).

Снимка: Българска патриаршия

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.