Руската компартия поддържа идеята Волгоград пак да е Сталинград

Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ) поддържа идеята за връщане на името Сталинград на днешния Волгоград.

“Трябва да се възстанови историческата справедливост, ние максимално ще поддържаме това предложение”, заяви днес пред журналисти в Петербург лидерът на КПРФ Генадий Зюганов, цитиран от ИТАР-ТАСС. Зюганов, който е и депутат в Руската Дума допълва, че са правени допитвания по този въпрос и над 10 млн. души са подкрепили идеята, както и че настроенията в обществото се менят в полза на възстановяването на името Сталинград.

ИТАР-ТАСС припомня, че наскоро президентът на Русия Владимир Путин коментира, че не изключва връщането на името Сталинград, но за това решение трябва да гласуват жителите на днешен Волгоград.

Припомняме, че на 31 януари 2013 година депутатите в Градската дума във Волгоград гласуваха решение, съгласно което в тържествените дни, свързани с Втората световна война, градът ще се нарича отново Сталинград.

Името "Сталинград – град-герой" ще се използва на 2 февруари – края на Сталинградската битка, в Деня на победата – 9 май, в Деня на скръбта – 22 юни, на 23 август – Денят, посветен на паметта на жертвите на масираните бомбардировки над Сталинград, 2 септември – краят на Втората световна война, 19 ноември – началото на разгрома на немците при Сталинград. В тези дни представителите на властта ще използват в публичните си изяви името Сталинград.

Преди решението на местните депутати членове на комунистическата партия и Профсъюза на гражданите на Русия предадоха на президента Путин подписка на 50 000 души с искане Волгоград да си върне старото име, предаде Лента.ру. На сайта на Градската дума се уточнява, че решението на депутатите не е свързано с подписката, а се основава на искане на ветераните от Втората световна война.

Градът край Волга се е казвал Сталинград от 1925 до 1961 г. Преди това – от 1589 г. се е наричал Царицин.

Българската морска столица Варна също е носила името Сталин от 20 декември 1949 година до 20 октомври 1956 година.

Илюстрация: Интернет

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.