Руската Дума въведе наказателна отговорност за реабилитация на нацизма

Занапред в Русия отричането на факти, посочени в присъдите, произнесени от Нюрнбергския трибунал, а също и разпространяването на лъжливи сведения за дейността на СССР в годините на Втората световна война ще се наказват с лишаване от свобода за срок до 5 години.

Това се предвижда в закон, приет днес на второ и трето четене от долната камара на руския парламент – Държавната Дума, съобщи РИА „Новости”. Освен това се предвиждат глоби за оскверняване на дните на войнската слава и на историочески за Русия дати.

Сред вносителите на проектозакона е председателят на парламентарната комисия по сигурността и противодействието на корупцията Ирина Яровяй (“Единая Россия”). Така след днешното гласуване Наказателният кодекс на Руската федерация се допълва с нова глава „Реабилитация на нацизма”.

Авторите на закона изтъкват, че националното законодателство на страни като Австрия, Германия, Белгия, Франция отдавна предвиждат наказателна отговорност за публично отрицание, одобрение или оправдаване на престъпленията на нацистите по време на Втората световна война и отричането на престъпленията против човечеството, осъдени от Нюрнбергския трибунал.

1 Comment

  1. Това е тема за размисъл.Допустим ли е прочит на историята различен от установения от международни трибунали и институции. Ако да , то до къде може да достигне нейното пренаписване?. Следва ли с безразличие да се отнасяме към подобни факти и събития от нашата история? Възраждат ли се силите довели до най-трагичната и кървава война в историята на човечеството?Кой има интерес? Кой инвестира милиарди в очертаване на нови граници на влияние и контрол?

Leave a Reply

Your email address will not be published.