Русия напусна ПАСЕ заради санкциите

Москва уведоми официално Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, че спира сътрудничеството с нея и отказва да участва в лятната й сесия. Това предаде РИА Новости, като цитира в. “Известия” и председателят на комисията по външна политика в Държавната дума Алексей Пушков, който е и председател на руската парламентарна група в ПАСЕ.

“Прекъснахме сътрудничеството с асамблеята временно, докато са в сила санкциите срещу нашата делегация. На 26 май информирахме за това Тини Кокс, лидер на “евролевицата” и член на президентския комитет на ПАСЕ, който бе на посещение в Москва”, казва Пушков пред “Известия”. От думите му става ясно, че председателят на Държавната дума Сергей Наришкин е разговарял по темата за участието на Русия с Кокс и е изпратил уведомително писмо до председателката на ПАСЕ Ан Брасьор.

В посланието си Наришкин аргументира руската позиция за Крим и украинската криза, критикува решението на ПАСЕ да отнеме редица пълномощия от руската делегация и отбелязва, че Русия не отказва диалог, но отхвърля езика на санкциите, казва добави Алексей Пушков.

На 10 април Парламентарната Ассамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) лиши от право на глас делегацията на Руската федерация и забрани на руснаци да заемат ръководсти длъжности в ПАСЕ до края на годината заради поддръжката от страна на руските депутати на действията на Москва по окупацията и анексията на Крим. Решението бе взето след дебати, в които делегацията на Русия не е участвала. За него са гласували 145 от 321 постоянни членове на ПАСЕ.

Ден по-късно лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев съобщи, че не друг, а делегатите от ГЕРБ в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа са внесли предложение Русия да бъде извадена от състава на Асамблеята.

От ГЕРБ отвърнаха, че представителите на БСП Янаки Стоилов, Деница Караджова, Валери Жаблянов и Хамид Хамид изобщо не са влязли в залата по време на гласуването на санкцията срещу руските депутати и предположиха, че са постъпили така защото Кремъл диктува правилата.

На свой ред на след санкцията представители на руската делегация в ПАСЕ заявиха, че не са присъствали на дебатите, защото ги намират за „политически фарс”.

“Не виждаме никакви причини, поради които да участваме м тази политическа инквизиция. Ако те се стремят да играят ролята на политически инквизитори, нека я играят сами. В този момент ние обсъждаме напуска ли Русия изобщо или остава в ПАСЕ”, заяви ръководителят на руската делегация Алексей Пушков, който е и председател на парламентарната комисия в руската Дума по външните работи. Той допълни, че присъствието на руска делегация в ПАСЕ е доброволен избор и като такъв този доброволен избор може да бъде променен.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.