Русия изтегля войските си от границата с Украйна, но предстои ново учение

Русия е започнала да изтегля струпаните край границата с Украйна военни части. Това става часове след преговорите между ръководителите на дипломацията на САЩ и Русия Джон Кери и Сергей Лавров, предаде БНР.
Количеството руски войски на границата с Украйна е намаляло, твърдят военни експерти, цитирани от интернет изданието Главред инфо. Ако преди седмица вероятността от руско нахлуване в съседната държава се оценяваше на 80 %, то сега е някъде около 50 на сто. Втори ден поред Русия изтегля струпаните на своята западна граница части и сега те наброяват около 10 хиляди или четири пъти по-малко в сравнение с края на миналата седмица. Тези данни засега не са потвърдени официално нито от руска, нито от украинска страна.
От руското Министерство на отбраната обаче съобщиха, че в сряда на брега на Азовско море започват тактически учения на въздушно-десантните войски и на подразделенията за противовъздушна отбрана. Ще бъдат проведени бойни стрелби с използването на зенитни ракетни комплекси.
Съединените щати и Русия не успяха да постигнат договорка за Украйна, но руският външен министър Сергей Лавров каза, че разговора с американския държавен секретар Джон Кери в Париж е бил „конструктивен” и ще продължи. Лавров каза, че двете страни са изложили своите планове за намаляване на напрежението, но не са се споразумели за причинителя му. Той повтори руското виждане, че федерализъм в Украйна ще е ключово за намирането на решение.
Държавният секретар на САЩ Джон Кери призова Русия да изтегли войските си от границата с Украйна и каза, че всякакви разговори за бъдещето на Украйна трябва да включват и държавното ръководство в Киев.
„Ние няма да приемем път напред, където легитимното правителство на Украйна не е на масата. Този принцип е ясен. Няма решение за Украйна без Украйна”, каза Кери пред репортери. „Всеки реален прогрес в Украйна трябва да включва изтегляне на огромните руски сили, който понастоящем се струпват по украинската граница”, допълни той.
Освен това стана ясно, че поредният кръг от консултации във формат 5+2 за ситуацията в Приднестровието ще се проведат в близките 10-12 дни, каза руският външен министър Сергей Лавров след срещата с Джон Кери в Париж, предаде РИА Новости.
„Ние изразихме загриженост от стъпките предприети от сегашното украинско ръководство относно свободата на предвижване, относно реализирането от Приднестровието на неговите права, включени в по-рано постигнатите договорености за осъществяване на външноикономическа дейност, на транзит”, каза Лавров. По думите му, на преговорите руската страна е усетила, че „американските колеги с разбиране се отнасят към тази загриженост’.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.