Русия утилизира 15 хил. т. токсично ракетно гориво, извозено от Украйна

В Русия е завършена утилизацията на компонентите на над 15 000 тона силно токсично ракетно горива, извозено от различни области на Украйна, съобщи говорителят на руското МВнР Александра Лукашевич, цитиран от РИА „Новости”. Дейностите по обезвреждането на горивото известно като „Меланж” са протекли в руски предприятия и научни звена под наблюдението на представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).
“Меланж” се е използвало в съветските раките със среден и малък обсег, унищожени в съответствие с договора между СССР и САЩ от 1987 година.
Отчитайки сериозната опасност, която представлява този силно токсичен „меланж” за жителите на 6 региона в Украйна, както и липсата на мощности и средства за утилизацията на горивото, властите в Киев се обръщат за съдействие към ОССЕ. През 2009 г. оргънизацията провежда търг за обезвреждането, който се печели от консорциум от руски предприятия. През септември 2009 г. се сключва договор между ОССЕ, Министерство на отбраната на Украйна и консорциума, спечелил търга. Цялата дейност се финансира от държави-донори, между които Унгария, ФРГ, Дания, Испания, Норвегия, Полша, САЩ, Финландия, Чехия и Швеция.
В съобщението на МВнР на Русия се казва, че в периода ноември 2009 – март 2014 г. от Украйна са извозени и преработени в руски предприятия 15 483,44 тона ракетно гориво при спазването на съществуващите изисквания за безопасност. Горивото е преработено в продукти за обикновената, невоенна промишленост. Отчитайки успешния завършек на тази операция руската страна изразява готовност и в бъдеще да изпълнява подобни проекти, в това число и под егидата на ОССЕ.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.