Русия сменя строителя на “Южен поток” в България

Спирането на проекта "Южен поток" може да струва много, много скъпо на "Газпром"

Компанията “Стройтрансгаз” на руския милиардер Генадий Тимченко няма да строи газопровода “Южен поток” през България, съобщи БТА, като се позовава на информация на руската държавна телеграфна агенция. На българска територия компанията ще бъде сменена от “Центргаз”, твърди ИТАР-ТАСС.

Всъщност днешната новина е остаряла новина. Още в началото на юли руската агенция “Интерфакт” писа, че дъщерното дружество на руския енергиен монополист „Газпром” – „Центргаз” планира да открие филиал в България. По същото време вестник „Ведомости” и руското издание на сп. Forbes прогнозираха, че “Центргаз” може да е новият изпълнител на българския участък на газопровода “Южен поток”. Междувременно официално бе подписано споразумение, според което именно “Центргаз” ще строи сръбския участък на газопровода „Южен поток”. Който пък на този етап е под въпрос, доколкото е естествено продължение на българския участък от тръбопровода, чието строителство бе замразено от правителството на Пламен Орешарски – според някои под натиска на трима американски сенатори, гостували в България, а на практика – просто защото българският премиер се съобрази с искането на ЕК за спиране на строителството до изясняване на спорните въпроси дали, колко и с какво “Южен поток” нарушава законодателството на ЕС.

Освен това на 21 юли Европейската комисия препоръча на Сърбия да прекрати работите по изграждането на газопровода “Южен поток” до момента на пълната хармонизация на проекта с европейското законодателство.

“Междуправителствените споразумения, подписани с Русия за “Южен поток”, не съответстват на европейските закони, а тъй като една от компетенциите на Комисията е да прилага законите на ЕС, тя ползва всички достъпни юридически средства, за да се увери, че газопроводът се развива и функционира при пълно спазване на законите на съюза”, се подчертава в съобщението на ЕК. Припомня се, че междуправителственото споразумение, подписано от Русия за “Южен поток”, не съответства на законите на ЕС и тази позиция остава непроменена както в случая с държавите членки на ЕС, така и за трети страни, включително за Сърбия.

През май тази година търгът за строителството на българския участък на газопровода бе спечелен от „Стройтрансгаз консорциум”. Водещият играч от руската страна е собственикът на мажоритарния дял в руската „Стройтрансгаз” Генадий Тимченко, който е в списъка на американското министерство на финансите с компании и лица, на които са наложени санкции заради Украйна. По отношение на милиардера Тимченко тези санкции са такива, че вместо кредитни карти Visa и MasterCard той е принуден да ползва китайските Union Pay и да плаща в брой, а комапнията Golfstreem отказа техническата поддръжка на частния му самолет.

Според експерти замяната на „Стройтрансгаз” с “Центргаз” не е просто техническа операция и практическото осъществяване на смяната на основния акционер в консорциума-строител може да отнеме месеци или дори да наложи провеждането на нов търг, което би забавило началото на работите по българския участък на “Южен поток” до 6 месеца.

Формално, на този етап има нагласи и най-вече желание в руската страна строежът на българския участък на “Южен поток” да започне наесен, което обаче е малко вероятно, тъй като по това време България ще се управлява от служебно правителство и тепърва – на 5 октомври – ще се проведат избори за нов парламент, който да излъчи следващото правителство и т.н.

Нещата могат да бъдат казани и по друг начин. Евентуално начало на реализацията на българския участък от “Южен поток” през есента на 2014 година означава изоставане с приблизително година спрямо първоначалните графици на “Газпром”. Това изоставане може да стане и още по-голямо, а в бизнеса загубата на време означава загуба на пари.

Всъщност замразяването на строежа на “Южен поток” в България е факт само в най-прекия, буквален смисъл на думата. Подготвителните работи продължават, а буквално преди дни Министерство на земеделието продаде на едноименната компания над 300 дка земя, която специално за целта бе извадена от горския фонд и деактувана. Парцелите са в землището на община Варна където газопроводът “Южен поток” трябва да излезе от Черно море и да “стъпи” на сушата.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.