Русия планира ответни мерки срещу развитието на системата ЕвроПРО

В ситуацията на неограничено развитие на противоракетната отбрана, имаща способност да прехваща руските междуконтинентални балистични ракети, ще се наложи, както нееднократно сме подчертавали, да приемем ответни мерки. Това заяви на брифинг днес заместник-министърът на отбраната на Руската федерация Анатолий Антонов, цитиран от РИА “Новости”.

Русия реагира с подобно съобщение и през пролетта на 2014 година, когато вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън потвърди, че в Полша не по-късно от 2018 година ще бъдат разположени елементи на системата на НАТО за противоракетна отбрана, която в Русия наричат ЕвроПРО. Още през 2013 г. стана ясно, че елемнти на системата ще бъдат базирани в Румъния, а през февруари м. г. в испанската военноморска база Рота пристигна първият от американските военни кораби, които трябва да станат основа на морския компонент на системата за ПРО на САЩ в Европа.

Онова, което сега става в Украйна, изостря ситуацията около ПРО, тъй като това е един от моментите, където противоречията на Русия, САЩ и НАТО достигнаха достатъчно сериозна острота. В ситуация, когато Западът търси всякакви инструменти за натиск срещу Русия, противоракетната отбрана отново излезе на предни позиции. Преди всичко това е политическа игра, коментира тогава експертът Иван Коновалов, цитиран от “Гласът на Русия”.

Оттогава в декларация на руското МВнР нееднократно се изтъква, че опитите да се говори с Москва с „езика на силата”, да се заплашват гражданите на Русия със санкцииь водят до задънена улица,но те няма да останат без адекватен отговор от руска страна.

Преди два месеца постоянният представител на Русия в НАТО Александър Грушко коментира, че решението на НАТО за укрепване на източните граници чрез разполагане на елементи на ПРО променя военно-политическата ситуация в Европа, представлявайки голям риск за Русия и ще бъде отчетено при военното планиране.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.