Русия отзова своя главен военен представител в НАТО

Руското министерство на отбраната реши да отзове в Москва за консултации главния военен представител на Русия в НАТО генерал-полковник Валери Евневич, съобщават руски медии, като цитират руския заместник-министърът на отбраната Анатолий Антонов.
„Политиката на изкуственото нагнетяване на обстановката не е наш избор. Още повече ние не виждаме възможност да продължим военното си сътрудничество с НАТО както обикновено”, казва Анатолий Антонов.
Отзоваването на ген. Евневич не е изненада, след като на 1 април вечерта от центрлата на Алианса в Брюксел бе съобщено, че НАТО прекратява военното и цивилно сътрудничество с Русия заради украинската криза.
Външните министри на държавите членки на НАТО призоваха Москва “да предприеме незабавни стъпки…да се върне към придържане към международното право”. Северноатлантическият пакт съобщи, че засилва сътрудничеството си с Украйна чрез подкрепа за реформите в областта на отбраната и увеличаване на дейността на центъра за свръзка в Киев.
“Решихме да прекратим цялото практическо цивилно и военно сътрудничество между НАТО и Русия. Нашият политически диалог в Съвета НАТО-Русия може да продължи на ниво посланици и по-високо, за да можем да обменяме възгледи, на първо място по тази криза”, се казва в комюникето, публикувано на 1 април.
В същия ден МВнР на Русия предупреди Украйна да не се интегрира в НАТО, като припомни, че предишните опити в тази посока са довели до замразяване на руско-украинските политически контакти, до проблеми между НАТО и Русия и до разделение в украинското общество.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.