Русия отзова посланика си в Украйна за консултации

Кремъл: В момента диалог с Анкара просто няма

Руското Министерство на външните работи е извикало в Москва посланика си в Украйна, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на съобщение на говорителя на министерството. Уточнява се, че причина за отзоваването на посланика е изострянето на обстановката в Украйна.

По-рано Москва осъди отстраняването на украинския президент Виктор Янукович, припомня Би Би Си. Медията обръща внимание на обстоятелството, че решението за отзоваване на посланика на Русия в Киев бе обявено, след като временният президент Александър Турчинов направи изявление, в което потвърди, че Киев се връща към проевропейския си курс.

Междувременно влиятелният „Российская газета” публикува коментар под заглавие: „Европа въртя Янукович на пръста си”. В текста  се задава въпрос какво чака Украйна, след като президентът (Владимир Янукович) изпусна ситуацията от контрол, доведе я до кръвопролития и отказа да изпълнява своите отговорности, укривайки се някъде в Донецка област?

„Какво чака хората, които изпълняваха дълга си за поддържане на конституционния ред и които днес са заплашвани от радикали да бъдат обесени?

Какво ще стане с рускоезичното население, което новото ръководство в Киев нарича предатели? Какво бъдеще чака еврейското население, ако на власт в Украйна дойдат хора, влизащи в световния списък на най-отявлените антисемити?, пише „Российская газета”.

ИТАР-ТАСС съобщава още, че украинските служби за сигурност не потвърждават информацията за задържането на Виктор Янукович.

В днешния си брой британският  The Guardian съобщава, че външният министър Уилям Хейг е предупредил Русия да не опитва да подрива икономическите отношения на Украйна с останалата част на света след свалянето от власт на президента на страната Виктор Янукович.

Запитан дали Русия може да изпрати танкове в опит да поддържа своето влияние в Украйна, Хейг каза, че това няма да съответства на интересите на Украйна. „Разбира се, не знаем каква ще бъде следващата реакция на Русия”, добави той.

Хейг каза, че британското правителство поддържа редовен контакт с Москва в опит да разреши кризата, откакто преди няколко дни премиерът Дейвид Камерън е разговарял с руския президент Владимир Путин.

След като Янукович загуби контрола над парламента и столицата, има опасения, че Русия може да опита да насърчи сепаратистките движения в Крим, пише изданието, цитирано от „Фокус”. Агенцията цитира и канадския National Post, според който Канада е готова да въведе санкции срещу Русия, ако тя реши да „възобнови насилието” в Украйна.

„Внимателно следим ситуацията в Украйна. Ако открием доказателства за намеса от страна на Владимир Путин, ще действаме решително. Всеки опит за възобновяване на насилието в страната е неприемлив за украинците и техните съюзници по света”, е заявил министърът на гражданството и имиграцията на Канада Крис Александър.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.