Русия оцени като неприемливи изявления на Джон Кери за руска инвазия в Украйна

 

Русия смята за неприемливи последните изявления на държавния секретар на САЩ  Джон Кери, направени в коментар за обстановката в Украйна. Това предадоха световните агенции, като цитираха изявление на руското министерство на външните работи.

“Смятаме за неприемливи заплахите по адрес на Русия, изразени от американския държавен секретар във връзка с последните събития в Украйна и в Крим”, се посочва в документа. В него Кери е упрекнат в необективна оценка на обстановката в Украйна и в това, че не си дава труд да се опита да разбере сложните процеси, които се случват в украинското общество, предаде ИТАР-ТАСС. В изявлението се твърди, че дипломат номер едно на САЩ е предпочел да налага щампите от епохата на Студената война, като предлага наказания не за онези, които са устроили държавния преврат в Украйна, а за Руската Федерация. Припомня се, че обстановката в Украйна продължава да се влошава след завземането на властта в Киев от радикал-екстремисти.

В последните си изявления Кери говори за инвазия на Украйна от страна на Русия, а вчера нарече действията на Москва спрямо Украйна невъобразим акт на агресия.

Както вече съобщихме, по-рано днес Съветът на федерацията (Горната камара на руския парламент) се е обърнал към президента Владимир Путин с предложение да отзове посланика на Руската федерация от САЩ. По време на заседание на Съвета на Федерацията нейният  зам.-председател Юрий Воробьов е коментирал, че президентът на САЩ Барак Обама е преминал „червената линия и е оскърбил руския народ” с изявлението си, че Русия ще заплати скъпо за своята политика.

Както е известно, още в петък президентът на сАЩ Барак Обава направи изявление, посветено на обстановката в Украйна, в което призова Русия да се въздържа от каквато и да е военна намеса. Според Обама, такава намеса би била „дълбоко дестабилизиращ фактор” и не би останала без последствия.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.