Русия отново въвежда плановите петилетки

Руското правителство занапред ще планира икономическото и социалното развитие на страната за по-дълги периоди от време, като целевите показатели ще се разработват за пет години напред. Това съобщава електронното издание на в. “Известия” като се позовава на свой източник от правителството. На практика това означава връщане към плановото развитие на икономиката, характерно за годините на социализма както в Съветския съюз, така и в останалите страни от бившия соцлагер. Мнозина още си спомнят някои характерни лозунги от онова време като: Петилетката – в съкратени срокове!”, “Ще изпълним петилетния план за 3 години” и т. н.

Източникът на “Известия” допълва, че петилетните планове ще се разглеждат на заседания на Министерски съвет, след което ще се утвърждават със специални постановления.

Първият план за постигането на конкретни целеви показатели трябва да бъде представен на президента Путин още през този месец. Той ще бъде оформен по отрасли – промишленост, транспорт, социална сфера и т. н. Веднъж на 6 месеца на заседания на правителството ще се обсъжда неговото изпълнение.

Източникът на в «Известия» съобщава, че на 1 юли президентът Путин е подписал закон «За стратегическото планиране», в който се съдържа и концепцията за петилетките, по които ще работи правителството. Документът определя законовите основания за стратегическото планиране в Русия, координацията между държавата и местното самоуправление в стратегическото управление и бюджетната политика, както и пълномощията на федералните органи на държавната власт.

Научният ръководител на “Висшата школа по икономика”, чийто ректор е бившият финансов министър при ГЕРБ Симеон Дянков, коментира, че връщането на петилетките е естествено, ако става дума за съвместно обсъждане на резултатите и плановете, но ако става дума за връщане на плановата икономика в пълен обем, такава каквато е съществувала, то това едва ли ще даде желания ефект.

Първият петилен план в СССР (1 октомври 1928 — 1 октомври 1933 г.) е огласен на XVI конференция на управляващата комунистическа партия ВКП(б) като комплекс от детайлно обмислени и реални задачи.

Един от термините, характеризиращи икономиката при социализма е именно “планова икономика”, което се приема за нейна най-важна отличителна черта от пазарната икономика.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.