Русия отказа да участва в среща на Съвета за сигурност, посветена на Крим

Русия отказа да вземе участие в неформалното заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветена на правата на човека и свободата на медиите в Крим, съобщи РИА Новости.
„Ситуацията с правата на човека и свободата на медиите в Крим, както и във всеки един субект на Руската Федерация не влиза в рамките на отговорност на Съвета за сигурност на ООН и няма основания за подобни дискусии”, се посочва в съобщение на руското представителство в ООН.
От новинарския сайт на ООН научаваме, че в заседанието, инициирано от Литва, освен представителите на страните-членки на Съвета за сигурност без Русия, са участвали депутатът от Върховната Рада Мустафа Джамилев и кримската журналистка Валентина Самар.
Срещата е преминала в рамките на така нар. „формула Ария”. Този формат позволява да се провежда неофициално обмен на мнения с участието на лица, които по мнението на членове на Съвета за сигурност, е полезно да бъдат изслушани.
Постоянният представител на Литва в ООН Рита Казрагиен след срещата съобщи пред медиите, че членовете на ООН за първи път са могли да научат какво вълнува жителите на Крим непосредствено от хора, които живеят там.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.