Русия оспорва Третия енергиен пакет на ЕС пред СТО

Русия е подала иск срещу Европейския съюз в Световната търговска организация, като претенциите на Москва се отнасят за т.нар. трети енергиен пакет, съобщи ИТАР-ТАСС. Агенцията цитира Максим Медведков от руското икономическо министерство, който разяснява,че според процедурата, в рамките на два месеца страните трябва да проведат консултации. Ако те приключат безуспешно, Русия може да поиска сформиране на група от арбитри, която да разгледа спора. Медведков прогнозира, че консултациите могат да се проведат най-рано през втората половина на май. По думите на експерта, по време на преговорите на Русия за влизане в Световната търговска организация, Европейският съюз се е опитвал да накара Москва да раздели Газпром на две компании – едната, свързана с добива на синьо гориво, а другата – с неговото транспортиране. Той като това не се е случило, общността е приела третия енергиен пакет. Според него фирма, която произвежда газ, не може да притежава тръба на европейска територия.
Преди две седмици Европейският парламент призова газопровода „Южен поток“ да не се строи. ИТАР-ТАСС обаче отбелязва, че сключването на споразуменията за изграждането му с държавите, през които ще минава тръбата, е станало преди приемането на пакета.

Световната търговска организация (СТО) е международна организация, създадена на 1 януари 1995 година с договора от Маракеш, подписан на 15 април 1994 г., с цел да координира либерализацията на международната търговия. Тя е продължител на основаното през 1947 година Общо споразумение за митата и търговията (ГАТТ).
В СТО членуват 156 държави, които реализират над 97% от международната търговия в света, както и 30 наблюдатели, повечето от които се опитват да станат пълноправни членове. Организацията се ръководи от конференция на министрите, която се провежда през 2 години, общ съвет, който ръководи текущата дейност между конференциите и генерален директор, назначаван от конференцията. Седалището на СТО е в Женева, Швейцария.
СТО се занимава с регулирането на търговията между своите членове, като създава обща рамка за договарянето на търговски споразумения и за разрешаването на спорове.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.