Русия още смята, че химическата атака в Сирия е дело на бунтовници

Русия все още подозира, че химическата атака от 21 август край Дамаск е била провокация на сирийските бунтовници. Това заяви днес руският външен министър Сергей Лавров след среща с френския си колега Лоран Фабиюс.  На пресконференция след разговора Лавров подчерта, че в доклада си оръжейните инспектори на ООН не дават отговор на всички въпроси за атаката.

Фабиюс обаче посочи, че Франция и други западни държави обвиняват сирийските правителствени сили за химическото нападение.

"Когато погледнете използваното количество зарин, векторите, техниката на такава атака, както и други аспекти, сякаш не остава съмнение, че режимът стои зад нея", каза Лоран Фабиюс. Френският външен министър отбеляза, че именно въпросът за вината на режима в Дамаск е бил в центъра на разговора му с Лавров.

Междувременно правителството на Башар Асад обвини да пореден път Запада, начело със Съединените щати, че иска да наложи волята си на сирийския народ. Това предаде Франс прес, като се позова на комюнике на сирийското министерство на външните работи.

САЩ, Франция и Великобритания разкриха своята истинска цел да наложат волята си на сирийския народ, се отбелязва в текста. Сирийското правителство обвини трите западни сили, че подкрепят въоръжени терористични групировки, които участват в бунта срещу режима, като свързаната с Ал Каида "Джебхат ан Нусра" (Фронт на победата). Франция, Великобритания и САЩ призоваха вчера Съвета за сигурност на ООН да приеме незабавно резолюция, която задължава Сирия да унищожи химическите си оръжия и предвижда в противен случай строги последици.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.