Русия определи санкциите като пълна слабост на Тръмп

Тръмп и Путин се срещат

Руският премиер Дмитрий Медведев разкритикува новите санкции на САЩ срещу страната му като “истинска икономическа война” срещу Москва и каза, че те са унищожили надеждите за възстановяване на връзките и свидетелстват за “пълната слабост” на президента Доналд Тръмп по “най-унизителен начин”.

Медведев предупреди, че тази стъпка ще има последствия и каза, че “тя слага край на надеждите за подобряване на нашите отношения с новата американска администрация”. “На второ място, това е обявяване на истинска икономическа война срещу Русия”, написа Медведев във фейсбук.

Санкциите целят да накажат Кремъл за предполагаемата намеса в президентските избори през 2016 и за анексирането на Крим.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа вчера закон, с който по искане на Конгреса се въвеждат нови икономически санкции срещу Русия, но веднага се дистанцира от този по думите му “много несъвършен” текст, който може да провали усилията за затопляне на отношенията с Москва, съобщи Франс прес.

Русия, която не дочака решението на американския президент, за да отвърне на хвърлената ръкавица, заяви, че мярката е опасна и може да разклати стабилността в света. Москва не изключи възможността да предприеме и други ответни мерки освен изгонването на няколкостотин американски дипломати.

Тези санкции, които засягат най-вече руския енергиен сектор, целят да накажат Москва след обвиненията за намеса в американските президентски избори, както и за анексията на Крим и руските действия в Украйна. Текстът санкционира също така Иран и Северна Корея.

Американската изпълнителна власт не скри резервите си преди приемането на новите санкции от Конгреса. Но американските конгресмени ги одобриха миналата седмица със съкрушително мнозинство и Тръмп реши да не налага вето, защото Конгресът е почти единодушен по тази тема и щеше лесно да го надвие.

“Законът остава много несъвършен”, се оплака американският президент в комюнике, след като постави подписа си под документа далеч от обективите на камерите. Той не се е чувал с руския си колега Владимир Путин преди обнародването на закона, уточни Белият дом.

“Ограничавайки полето на действие на изпълнителната власт, този закон пречи на САЩ да сключат добри споразумения за американския народ и ще сближи Китай, Русия и Северна Корея”, заяви той по отношение на въведения от парламентаристите механизъм, които си издействаха правото да застанат на пътя на президента, ако някога реши да отмени санкциите срещу Москва.

“Въпреки тези проблеми, обнародвам този закон в името на националното единство”, каза Тръмп.

Още в петък, без да чака подписа на Тръмп, Москва обяви бъдещо драстично съкращаване на американското дипломатическо присъствие на руска територия. Вашингтон трябва да намали от 1 септември с две трети персонала си с посолството и консулствата.

Руският премиер Дмитрий Медведев каза вчера, че законът за новите санкции означава “край на надеждите за подобряване на отношенията с новото американско правителство”.

Избирането в Белия дом на магната на недвижими имоти породи надежда за подобряване на двустранните отношения, но това не се случи на фона на обвиненията за руска намеса в американските президентски избори и подозренията за тайни договорки между предизборния екип на Тръмп и Русия.

“Отношенията са на най-ниското равнище от края на Студената война и може още да се влошат”, повтори във вторник държавният секретар Рекс Тилърсън. Той ще се срещне с руския си колега Сергей Лавров през уикенда в кулоарите на форум в Манила.

Тръмп опита да успокои европейските съюзници, разтревожени от новите наказателни мерки, най-вече от една разпоредба, която може да доведе до санкции на европейски компании партньори на проекта за газопровод “Северен поток 2”, който трябва да ускори преноса на руски газ към Германия от 2019 г. “Новата формулировка взема предвид забележките на европейските ни съюзници, които бяха решителни партньори в санкциите срещу Русия”, каза Тръмп.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че е “като цяло доволен” от това смекчаване, но обеща да отговори бързо на санкциите, ако засегнат европейските икономически интереси.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.