Русия може да ни осъди, ако спрем изпълнението на „Южен поток”

Български евродепутати дебатираха в предаването „Седмицата” на Дарик казуса с газопровода „Южен поток”, договорите по него и позицията на ЕК, че тези договори не съответстват на европейското законодателство.

Русия може да ни осъди за „Южен поток”, ако проектът не бъде изпълнен на българска територия в съответствие с договора, сключен между „Газпром” и страната ни. Това прогнозира евродепутатът Светослав Малинов пред Дарик радио. Малинов допълни, че казусът е много заплетен, тъй като и изпълнението на проекта в сегашния му вид е невъзможно, тъй като ще бъде възпрепятствано от евроинституциите.

Аз не съм съгласен с това, което направи правителството, защото неговата реакция, сякаш казва „Да се оправя Европейската комисия с този договор”, допълни Ивайло Калфин. Евродепутатът допълни, че очевидно този договор, който е сключен, противоречи на законодателството на ЕС и това беше много ясно казано от Европейската комисия.

Според Андрей Ковачев през януари не е представен договор, а проект на такъв: „Ние трябва да разберем дали има полза от него. Защо изведнъж цената на „Южен поток” на българската територия скочи с такава огромна сума. Нямаме никакви параметри. Абсолютно същото се повтаря с Белене – непрозрачно, цените са неясни, ползите за България са неясни. Тогава ние не можем да бъдем за този проект”.

Ние, българите,  сме особено заинтересувани „Южен поток” да работи с максималния си капацитет, защото това би означавало по-бързо възстановяване на собственото ни участие и приходи в бъдеще от транзитните такси, коментира евродепутатът Станимир Илчев.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.