Русия е прекъснала политическите си отношения с Украйна

Руската федерация е прекъснала политическите си отношения с Украйна. Новината съобщи постоянният представител на Русия в ООН посланик Виталий Чуркин, цитиран от пресцентъра на световната организация в Ню Йорк. По думите на Чуркин, това решение е взето, тъй като Москва не признава легитимността на сегашните украински власти.
Виталий Чуркин е изразил надежда, че в Украйна ще бъде проведено независимо разследване на събитията, свързани с убийствата от снайперисти на участници в протестите и полицаи. В тази връзка Виталий Чуркин е обърнал внимание на телефонния разговор между министъра на външните работи на Естония и Катрин Аштън, в който става дума за това, че вероятно снайперистите са били пратени от група от опозицията в Украйна. Говорейки за необходимостта да се изпълни споразумението от21 февруари за изход от кризата в Украйна, посланикът на Русия изтъкна, че споразумението предвиждаше провеждането на независимо разследване и именно поради това, според Чуркин, опозицията се е отказала от да го изпълнява.
Виталий Чуркин изрази надежда, че визитата в Киев на първия заместник-председател на генералния секретар на ООН Ян Елиасон и на помощника на генералния секретар по правата на човека Иван Шимонович ще накарат властите в Украйна да проведат бързо и независимо разследоване на нарушенията на човешките права, в това число и на убийствата от снайперисти на участници в протестите и на полицаи.
Украинската агенция УНИАН съобщи, че Русия прекъсва дипломатическите си отношения с Украйна, позовавайки се същата новина от сайта на ООН.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.