Русия има контрол не върху 12, а върху над 30 украински бойни кораба

Над 30 бойни и помощни кораба на ВМС на Украйна ще попълнят бойния състав на Черноморския флот (ЧФ) на Русия, но това ще стане едва след проверка на техническото им състояние. Новината съобщава пред РИА Новости високопоставен източник от ЧФ.
„Автоматично включване на корабите, които по-рано са плавали под украински флаг, в бойния състав на Черноморския флот няма да има, нужно е да се извърши техническо освидетелстване на корабите и да се определи кои кораби ще останат в състава на флота и кои ще подлежат на утилизация”, казва източникът.
С това съобщение на практика изцяло се потвърждава една вчерашна новина на британския институт за отбрана и сигурност “Джейнс”, който съобщи, че Русия е нанесла “ужасяващ удар” на украинските военноморски сили, като е сложила ръка на около две трети от техните бойни кораби. Според съобщението на „Джейнс”, разпространено от „Франс прес”, Русия е превзела 12 от 17-те основни украински военни кораби и голям брой летателни апарати на украинските ВМС, заради базирането им в Крим. Британските анализатори твърдят, че украинските ВМС разполагат с “по-малко от половин дузина бойни кораби” и няколко патрулни катера, наред с адмиралтейския кораб “Хетман Сагайдачни”, който е фрегата-хеликоптероносач. Последните украински военноморски части остават съсредоточени в база, северно от Одеса, посочва “Джейнс”.
Адмиралтейският кораб също бе базиран в Крим, но имаше късмета да се завръща от мисия в Индийския океан, когато руските сили превзеха полуострова.
Както вече съобщихме, парламентът в Киев освободи и. д. министърът на отбраната на Украйна заради развоя на събитията в Крим, където украинските военни части на практика предадоха без нито един изстрел своите военни обекти и техника.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.