Русия и Украйна ще продължат преговорите за цената на газа

Русия и Украйна не постигнаха споразумение за цената на газа и изплащането на украинския газов дълг. Москва и Киев се съгласиха доставките на газ от Русия за Украйна да не бъдат прекъсвани, докато се провеждат консултациите, предаде БНР.
Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер подчерта, че обсъжданията напредват и през следващите дни ще се състои нова среща. Еврокомисарят съобщи, че мястото и датата на следващия кръг преговори още не са уточнени, а самата среща ще се състои до края на тази или най-късно до края на следващата седмица. Според еврокомисаря проблемите в преговорите са по-скоро от юридическо и финансово естество, а не политически. Йотингер добави, че целта му е да бъде постигнато споразумение, което да гарантира доставките на руски газ за Украйна от юни 2014-а до юни 2015-а г.
Еврокомисарят Гюнтер Йотингер участва във вчерашните тристранни преговори в Брюксел между ЕС, руския и украинския министър на енегетиката и изпълнителните директори на руската компания “Газпром” и украинската “Нефтогаз”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.