Русия и Китай ще проведат поредица общи военни учения

“Ние с президента Владимир Путин вече се договорихме, че нашите страни ще проведат поредица съвместни учения, юблейни мероприятия в чест на тази велика победа (70 години от 9 май 1945 г.), заяви президентът на Китай Си Цзинпин днес при откриването на руско-китайските военноморски учения “Морско взаимодействия-2014”, на което присъства заедно с руския президент, съобщи РИА “Новости”.

Русия и Китай ще се противопоставят срещу намесата във вътрешните работи на други държави. Това се посочва в съвместно изявление на лидерите на двете страни, прието след преговори между Владимир Путин и Си Цзинпин в Шанхай, предаде ИТАР-ТАСС. Държавните глави на Русия и на Китай призовават да не се финансира или насърчава дейност, целяща да се промени конституционният строй на друга държава. Те отбелязват “неотклонно засилващата се взаимна зависимост между страните и народите в общия свят”, приканват “да бъде пазена стабилността в международните отношения, мирът и сигурността на регионално и глобално равнище” чрез уреждане на кризисните ситуации, борба срещу тероризма и трансграничната престъпност, мерки срещу разпространението на оръжия за масово унищожение.

Президентът на Русия Владимир Путин благодари на Си Цзинпин за неговия принос в развитието на руско-китайските отношения, отбелязвайки, че сегашното ръководство на Китай продължава този курс. Владимир Путин отбеляза, че Русия и Китай имат много съвместни планове и има решимост за тяхното реализиране, се отбелязва в информация, поместена на сайта на Владимир Путин.

Руският държавен глава подчерта, че двете държави имат общи приоритети и в глобален, и в регионален мащаб и затова са се споразумели да си сътрудничат по-активно в рамките на ООН, БРИКС (Абревиатура, образувана от първите букви на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) и АТИС (Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество), допълва РИА “Новости”.

Путин е приел с благодарност поканата на своя китайски домакин да присъства на предстоящата среща на АТИС, която ще се проведе в Китай, допълва агенцията.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.