Русия е готова да свърже България и Гърция към “Турски поток”

Президентът на Руската федерация Владимир Путин съобщи в Будапеща, че газопроводът “Южен поток” не може да бъде възстановен по първоначалното му трасе, но след построяването на “Турски поток” ще има свободни количества газ за продажба и могат да бъдат направени отклонения до България и Гърция.

В коментар на договореностите с Анкара за строителството на “Турски поток” президентът Путин каза, че Русия е готова да го построи в такъв обем така, че през Турция този газ да може да отива и в Европейския съюз. По думите на Путин, “Москва не възнамерява да наказва никого, нито да се обижда на някого”.

“Ако логистически е възможно, сме готови да стигнем после и до България – Европейската комисия вече ни помоли за това; готови сме да стигнем и до Гърция”, обяви президентът на Русия. Тази готовност, според него доказва, че Русия не възнамерява нищо да закрива и не възнамерява да лишава никого от нищо.

Владимир Путин повтори познатата теза, че “Южен поток”, който трябваше да
пренася руски газ под Черно море до Южна Европа, е бил торпилиран от Европейския съюз. Руският президент заяви, че след като през април 2014 г. Европейският парламент е решил да признае “Южен поток” “не само за безперспективен, но и за вреден за Европейския съюз”, в България е било изпратено писмо с искане за прекратяване на подготвителните работи, предаде ТАСС.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.