Русия дава 10 милиарда евро кредит за унгарската АЕЦ “Пакш”

 Русия ще предостави на Унгария държавен заем от 10 милиарда евро за построяването на два нови енергоблока на АЕЦ “Пакш”, съобщи ръководителят на “Росатом” Сергей Кириенко, цитиран от руски медии и от сайта atominfo.

Преди дни, след като прие в Кремъл премиера на Унгария Виктор Орбан, руският президент Владимир Путин съобщи, че на 14 януари Русия и Унгария са сключили споразумение за построяване на два нови ядрени енергоблока.

По-рано имаше съобщения, че Будапеща има намерение да избере “Росатом” за дострояване на АЕЦ, доколкото само компанията от РФ е готова да предостави предварително финансиране. Общата стойност на строителството на енергоблоковете се оценява на 18 милиарда долара.

Унгарският парламент прие решение за необходимостта от дострояване на атомната електроцентрала “Пакш” още през 2009 година. Сумарната мощност на двата нови енергоблока, както се очаква, ще бъде 2,5-3,4 GW. Отначало Будапеща планираше да се обяви конкурс за договор през 2011 година, по-късно през 2012 година, обаче в края на краищата, това не е станало. Освен “Росатом”, в конкурса планираха да се състезават японско-американската Westinghouse и френската Areva. Сега на АЕЦ “Пакш” се експлоатират четири енергоблока с обща мощност около 2 GW.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.