Русия блокира проекторезолюция на ООН за сваления над Украйна Боинг

Русия наложи вето на проекторезолюцията на Съвета за сигурност на ООН, с която трябваше да бъде създаден специален трибунал за виновниците за катастрофата на полет MH17 на Малайзийските авиолинии в Източна Украйна. За гласуваха 11 страни, а Китай, Венецуела и Ангола се въздържаха. Преди да бъде подложена на гласуване проекторезолюцията, представителите на 15-те страни запазиха минута мълчание в памет на 298-те жертви на катастрофата. Петте страни, които водят разследването на катастрофата – Малайзия, Холандия, Австралия, Украйна и Белгия, искат да бъде създаден трибунал, а самата проекторезолюция бе внесена от Малайзия.

Текстът е лишен от каквато и да е правна или прецедентна основа, коментира ветото на своята държава Виталий Чуркин, постоянен представител на Русия в ООН. Въпреки това, Русия ще съдейства в разследването на инцидента и дори ще внесе собствена проекторезолюция, допълни Чуркин. По думите му, „политико-пропагандните цели се оказаха по-важни, отколкото практическите“. Той уточни и че всичко това е било обяснявано „нееднократно на всички колеги и ги призовахме да поразмишляваме над алтернативи“. Русия е готова да продължи да съдейства за провеждането на пълно, независимо и обективно разследване на обстоятелствата за катастрофата на малайзийския самолет, но въз основа на резолюция 2166 на Съвета за сигурност, категоричен бе Чуркин.

От Кремъл категорично не одобряват инцидентът да бъде определян като „сваляне”. Според официалната власт в Москва, не съществуват доказателства, че Боингът е бил ударен от ракета.

Европейският съюз от своя страна изрази дълбоко съжаление за това, че Русия е наложила вето. По думите на говорителката на Европейската комисия Мая Кочиянчич, въпреки това трябва работата да продължи, за да може отговорните за свалянето на самолета да бъдат изправени пред правосъдието. Говорителката коментира, че тази резолюция е щяла да създаде задължителен и надежден механизъм за преследване на виновните и че семействата и приятелите на загиналите заслужават да се въздаде правосъдие. Кочиянчич призова всички страни да сътрудничат при разследването.

Малайзийският министър на транспорта Лиоу Тионг Лай също бе разочарован, тъй като Съветът за сигурност, според него, е изпратил опасно послание, че терористите, които искат да нападат граждански самолети, няма да бъдат наказвани. От външното министерство на Малайзия подчертаха, че твърдо ще настояват за правосъдие за престъпниците и ще търси други възможности за това.

Американската посланичка в ООН Саманта Пауър пък каза, че че е скандализирана от това, че, по думите ѝ, Русия се опитва да попречи 298-те жертви на борда на този самолет да получат 98-те жертви на борда на този самолет да получат справедливост.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.