Русия блокира декларация на ОССЕ за кризата в Украйна

Руската делегация блокира консенсуса за приемането на политическа декларация на министрите на страните от ОССЕ по кризата в Украйна, предаде “Фокус” като се позовава на съобщение от пресцентъра на форума в Базел. В съобщението се казва, че проведена в условията на задълбочаване на кризата в и около Украйна и отчитайки активната роля на ОССЕ за нейното урегулиране и възпрепятстване на превръщането й в поредния замразен конфликт в зоната на ОССЕ, 21-вата министерска среща в Базел е била натоварена с големи политически очаквания за пробив в отношенията между Запада и Русия.

По този начин, след многобройни корекции, основен политически документ на срещата стана декларацията по процеса „Хелзинки + 40″, която набелязва конкретни стъпки в рамките на приетата пътна карта за реализация на набелязаните цели за оптимизиране ролята на ОССЕ през следващата година, когато организацията ще бъде председателствана от Сърбия.

По време на срещата българският министър на външните работи Даниел Митов още веднъж е потвърдил позицията, че България подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна, с нейните международно признати граници. България е осъдила незаконното анексиране на Крим и е обявила, че не приема резултатите от нелегитимните избори в украинските региони Донецк и Луганск, които са в противоречие на международното право и договореностите от Минск. Българският външен министър е оценил високо ролята на ОССЕ и на нейните институции за намаляване на напрежението в Украйна.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.