Руси Статков: Нужен е нов модел на управление на икономиката

Проблемите, свързани с управлението на държавната собственост, са част от големия въпрос за управлението и въобще за развитието на икономиката на България. На 3-ти юни предстои екип, който включва представители на Фондация “Фридрих Еберт” и Института за социална интеграция, да огласи данните от направените анализи на политиките за развитие на страната. Изводът, който се прави е, че икономиката на страната се нуждае от реформи и от промяна на модела на управлението ѝ. Това каза по БНР Руси Статков, съавтор на законопроекта, който предвижда дружествата, които ще бъдат приватизирани, да минат под шапката на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Статков е и член на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

Икономистът съобщ, че според анализа в последните 5 години държавата има загуби от над 1 млрд лева от това, че не са реализирани наеми, от това, че имущество се продава на занижени цени, от това, че се прави самоцелна приватизация за един купувач.

Руси Статков препоръчва да се разработи и приеме специална стратегия за развитие на държавната собственост по подобие на тези за общините, както и да се променят законите, които регламентират отдаването под наем, концесиите и самата приватизация.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.