Русе праща камъни на Юнкер и ДАНС

Колет с камъни, адресирани до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, потегли днес от Русе. Инициативата е на членове на сдружение „Бъдеще за Русе“. По думите на председателя на сдружението, Бойко Никифоров, нестандартната акция е провокирана от това, че според тях камъните, които са използвани за основа при реконструкцията на булеварда, са некачествени. Затова от сдружението искат експертно становище от ЕК. 

Използваните камъни са отпадъци от кариерите, твърдят от „Бъдеще за Русе“. Тъй като булевардът се обновява с европейски пари, те настояват от комисията да се произнесат за качеството им и ако установи, че не са годни, да се намесят и да преустановят използването им. „Не сме далеч от мисълта, че подобни некачествени материали се използват и при строителството на други обекти, изграждани по европроекти“, каза още Никифоров.

На въпрос за становището на общината кметът Пламен Стоилов заяви, че изпратил писмо, с което е сезирал главния прокурор и председателя на ДАНС за действията на Никифоров.

С действията си той уронва престижа както на Русе, така и престижа на България и създава предпоставка за блокиране на еврофондовете, което по смисъла си ще бъде сериозна щета не само срещу община Русе, но и срещу цялата страна“, каза градоначалникът и допълни, че това е „търсене на евтини политически изяви“.

Той е категоричен, че проектът е защитен по всички правила пред програмата ТСГ Румъния – България, минава съответния мониторинг, има съответния надзор. “Проблемните участъци, които се бяха появили преди два месеца, бяха в района на Пухлево дере, където е най-ниската точка от целия обект”, уточни Стоилов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.