Румяна Тодорова ще ръководи НЗОК до избора на нов шеф

Досегашният управител на НЗОК Румяна Тодорова след седмица пауза отново ще изпълнява функциите на шеф на Здравната каса – този път до избирането на нов титуляр на поста. Това решиха днес депутатите с голямо мнозинство, като промениха решение на Народното събрание от 10 юли 2013 г. за избиране на управител на НЗОК, в което думите “12 февруари 2015 г.”, определящи края на мандата на Румяна тодорова бяха замени с “избиране на нов управител на НЗОК”. Против тази промяна гласуваха само 6 народни представители. От дебатите по темата стана ясно, че възражения спрямо такъв подход имат цели парламентарни групи, но тъй като оставането (макар и временно) на НЗОК без титуляр води до невъзможност за извършването на важни разплащания, бе предпочетена стъпката с временното връщане на Тодорова на поста й.

Преди гласуването д-р Емил Райнов от “БСП лява България” се усъмни в юридическата коректност на това решение заради паузата от осем дни между изтичането на мандата на Тодорова (което вече е факт) и промяната на продължителността на този мандат, приета с днешното решение.

По думите на д-р Райнов за пореден път парламентът постфактум трябва да поправя нечии грешки, без никой да поема политическата
отговорност за това. Опонира му председателят на Народното събрание Цецка Цачева, според която в договора на Румяна Тодорова имало клауза, че тя ще изпълнява функциите на управител на Здравната каса до избора на нов от Народното събрание. В този смисъл, според Цецка Цачева, днешното решение на парламента съответства на клаузите в договора на Румяна Тодорова.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.