Румен Радев и Илияна Йотова полагат клетва днес в парламента

Румен Радев и Илияна Йотова полагат клетва днес

Kовоизбраните президент Румен Радев и вицепрезидент Илияна Йотова полагат клетва днес в парламента. Радев е петия президент на републиката, който ще се закълне  пред българския патриарх.

Церемонията започва в 10 часа в Народното събрание. Ще прозвучат националният химн и химнът на Обединена Европа. Пред законотворците се очаква новият държавен глава да произнесе и първата си реч.

Поканени са да присъстват президентът Росен Плевнелиев, вицепрезидентът Маргарита Попова, министър-председателят в оставка Бойко Борисов, министрите от кабинета в оставка, членовете на Конституционния съд, председателите на ВАС, ВКС, ВСС, главният прокурор, представители на дипломатическия корпус, на държавни институции, на регистрираните в България вероизповедания. Представител на гвардейска рота ще посрещне официалните лица пред централния вход на парламента.

Протоколът предвижда председателят на Народното събрание Цецка Цачева да прочете решението, с което ЦИК обявява Румен Радев и Илияна Йотова за избрани за президент и вицепрезидент на България.

Още в първите дни от мандата си Радев трябва да назначи служебен кабинет.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.