Румен Петков посъветва “службите” отблизо да следят ислямизма в Западните Балкани

България изостава с антитерористичното законодателство в сравнение с държавите от Западни Балкани. Това изтъкна в студиото на bTv бившият министър на вътрешните работи и настоящ зам.-председател на партия АБВ Румен Петков. По думите му, правителството е „замеряно” с много по-несъществени законодателни проекти, а нямаме закон, по който да третираме чуждите бойци, които действат на наша територия.

Бившият министър на вътрешните работи Румен Петков коментира реакцията на МВР по случая със засечените у нас мними членове на „Ислямска държава”. Според Петков, службите са действали адекватно като разпространиха опровержение на тиражираната от много медии информация за свързани с ИД французойка и румънец, но не стана ясно дали първоначалната информация с източник МВР е изтекла или съзнателно е разпространена.

Силите за сигурност трябва да следят от близо развитието на ислямизма в Западните Балкани – особено в Западна Македония, в Косово, в Черна гора и в дори в някои части на Сърбия, допълни Петков. Той изтъкна, че за да се опази безопасността на България е важно да се подобри ефективната комуникация между различните национални структури за сигурност в европейските държави. Според него липсата на добър обмен на данни е довело до неподготвеността на Европа в борбата ѝ с „Ислямска държава”.

Според бившия министър, министерството на вътрешните работи е „изпуснало” една година на контрол на бежанския поток. Като пример за допуснатите грешки той изтъкна случаите, в които 300 бежанци са били регистрирани на един адрес.

Румен Петков коментира и сделката, при която 27-годишният Ивайло Първанов – син на лидера на АБВ Георги Първанов – стана собственик на 5-звезден СПА-хотел в Кюстендил. Според Румен Петков, няма съмнение ,че средствата, с които Първанов е помогнал на сина си, са изкарани по честен начин, а случаят надали ще се отрази на доверието на привържениците на АБВ към лидера и партията.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.