Румен Петков: Политици сякаш искат да държат юздите на съдебната реформа

За съжаление, с компромисите, които се направиха, допускаме да се запази впечатлението в обществото, че политиците искат да държат юздата на съдебната система. Това заяви заместник-председателят на АБВ Румен Петков в интервю в сутрешния блок на БНТ. – “Радостен съм, че АБВ стана двигател на промените, защото ние сме политическата партия, която инициира сериозната дискусия, но съм притеснен от разсъждения, които колеги развиват”, каза Петков. Депутатът цитира изказване на Радан Кънев по време на председателски съвет в Народното събрание, където съпредседателят на РБ казва, че депутатите трябва да покажат
дали България продължава да робува на решения на Конституционния съд или е освободена.

„Очевидно е, че г-н Кънев добре знае, че решенията, които предлага са противоконституционни, защото обявява решения на КС за робия”, подчерта заместник-председателят на АБВ и изтъкна, че не е толкова стряскащ опростаченият начин на разсъждения и вътрешни взаимоотношения в една или друга партия, това е убийствено за самата нея. „Това показва защо хората мразят политиците, защо не ги приемат и ги считат за нагли и арогантни”, уточни Румен Петков.

Той припомни, че първоначално е бил внесен законопроект за промени в Конституцията с осем точки, в които много силно е прозирал стремежа за политическото яхване на съдебната система. По думите на Румен Петков благодарение на натиска на ПП АБВ част от тях са отпаднали. Депутатът даде пример, с това, че в първоначалния вариант е била включена точка за съвещателен глас на министъра на правосъдието за заседанията на колегиите във ВСС.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.